flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Моніторинговий візит до Чигиринського районного суду Черкаської області.

20 листопада 2023, 11:17

16 листопада 2023 року у рамках реалізації національного превентивного механізму, моніторинговою групою у складі регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Черкаській області Максима ТЕПТЮКА, головного спеціаліста відділу сприяння роботі регіональних представництв Костянтина ШВАЛІ та регіональної координаторки взаємодії з громадськістю Людмили ПРОЦЕНКО здійснено плановий моніторинговий візит до Чигиринського районного суду Черкаської області.

У рамках даного візиту була проведена робоча нарада за участі моніторингової групи,  голови Чигиринського районного суду Черкаської області Андрія ПОПЕЛЬНЮХА та керівника апарату суду Наталії БОНДАРЕНКО.

Відбувся конструктивний діалог по підведенню підсумків за результати візиту та було виражено надію на подальшу результативну співпрацю.

За результатами візиту підбито наступні первинні підсумки:

Суд розташований на першому поверсі триповерхової будівлі, вхід до якої обладнаний пандусом, в наявності також кнопка виклику.

Охорона приміщення суду та пропускний режим здійснюється працівниками Територіального управління Служби судової охорони у Черкаській області, якими ведеться перевірка документів та реєстрація пропуску осіб до приміщень суду.

В суді працюють 3 судді, які здійснюють судочинство у трьох залах судових засідань, дві з яких обладнані для розгляду кримінальних справ кабінками зі спеціального захисного скла, що відповідає міжнародним стандартам.

В кожній залі наявна можливість проведення засідання в онлайн форматі. Для конвоювання підсудних/засуджених наявний окремий вхід та ізольований маршрут.

У Чигиринському районному суді наявні 3 відповідно облаштовані камери для утримання обвинувачених/підсудних/засуджених осіб, які обладнані лавами, металевими ґратами на вікнах, зовнішніми запорами на дверях.

Двері в камерах відповідно до вимог, відчиняються у бік коридору.

Обвинуваченим/підсудним/засудженим організовано вільний доступ до питної води.

У блоці, де розміщені камери для підсудних (засуджених), передбачено спеціальний санвузол, який обладнаний умивальником, унітазом та урною для сміття.

У приміщенні також наявні укомплектовані аптечки для надання невідкладної домедичної допомоги особам у разі потреби.

В ході візиту було встановлено, що в приміщенні суду відсутня кімната для конфіденційного спілкування затриманих осіб з адвокатом та ознайомлення з матеріалами справи, в разі потреби консультація відбувається у приміщенні зали судових засідань.

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено звіт та відповідні акти реагування.