flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом прийнято рішення у резонансній справі щодо конфлікту між громадянином та працівниками поліції

31 серпня 2023, 12:51

31 серпня 2023 року суддею Чигиринського районного суду Черкаської області у відкритому судовому засіданні було розглянуто справу про адміністративне правопорушення відносно 63-річного громадянина К. за ст. 185 КУпАП (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця).

Довідково: 12.07.2023 о 21:33 год. в м. Чигирині по вул. Гетьманській громадянин К. не виконав неодноразове законне розпорядження про припинення правопорушення, а саме дрібного хуліганства у формі нецензурної лайки, шарпав працівника поліції за форменний одяг, поводив себе зухвало та нахабно, чим вчинив правопорушення, передбачене ст. 185 КУпАП.  

Суд взяв до уваги, що адміністративна відповідальність за ст. 185 КУпАП настає при відсутності застосування фізичної сили з боку винної особи.

Відмінність опору від злісної непокори полягає в тому, що опір це активна фізична протидія законній діяльності потерпілих, а злісна непокора це пасивна поведінка.

У свою чергу погроза застосування насильства під час вчинення опору полягає у висловлюваннях або діях про наміри винної особи застосувати насильство до працівників поліції при виконанні ними обов’язків по охороні громадського порядку, погрозу заподіяння побоїв чи тілесних ушкоджень.

Таким чином, наявність саме опору у діях проти поліцейського не охоплюється складом адміністративного правопорушення та, залежно від обставин, повинна мати наслідком кваліфікацію дій особи за нормами ст. ст. 296, 342, 345 КК України.

За таких обставин, оскільки у діях громадянина К. судом були встановлені ознаки кримінального правопорушення, за наслідком розгляду справи було прийнято рішення про передачу цих матеріалів органу досудового розслідування для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що відповідає вимогам статті 253 КупАП.

З  текстом судового рішення можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень, здійснивши пошук за номером справи 708/853/23.

Постанова не набрала законної сили.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

                                                                                  Чигиринський районний суд Черкаської області