flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведення 3267 тисяч судових засідань в онлайн режимі забезпечила ДСА України за 6 років

03 червня 2021, 14:59

Третього червня 2021 року виповнилося 6 років з моменту запровадження механізму судових трансляцій технічними засобами судів, що забезпечило більше можливостей для висвітлення судових процесів.

Державна судова адміністрація України вже шість років активно реалізовує стратегію відкритості судової системи. Це один із найбільш дієвих способів підвищити довіру суспільства до судів. Яскравим прикладом конструктивної співпраці громадянського суспільства та судової системи є запровадження і розвиток механізму транслювання судових засідань онлайн.

"Сьогодні цей механізм - важлива рушійна сила для підвищення рівня забезпечення права на справедливий суд, а також права на публічні слухання, принципів гласності та відкритості судочинства. Вперше в історії України суди за допомогою відеокамер, встановлених у залах засідань, транслюють процеси суспільно важливих справ на канал "Судова влада України" в загальновідомій мережі YouTube", - зазначив т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков.

У 2015 році громадськість вперше отримала змогу стежити за ходом судового засідання в режимі реального часу. Сталося це під час процесу щодо подій 18-20 лютого 2014 року в Києві під час революції Гідності. Кількість учасників процесу тоді перевищувала 220 осіб. Зважаючи на досить невеликі приміщення Святошинського районного суду міста Києва, де розглядали і досі розглядають цю справу, забезпечити присутність усіх учасників було фізично неможливо. Окрім, власне, учасників справи, за перебігом процесу стежили мільйони громадян, у тому числі з-за кордону. Тож єдиним виходом було забезпечення онлайн трансляції засідання до сусідніх приміщень Святошинського районного суду міста Києва, а також до зали Апеляційного суду Львівської області. Сама ця трансляція, що розпочалась 3 червня 2015 року, започаткувала формат механізму судових трансляцій технічними засобами судів.

Трансляцію судового засідання онлайн можуть переглядати всі охочі. Для цього одночасно декілька стаціонарних камер у різних частинах зали засідань у режимі реального часу передають відео на YouTube канал "Судова влада України". Камери спрямовані на різні частини приміщення, тому дозволяють передати повну картину усього, що відбувається в залі судового засідання.

Вагомим є те, що всі відеозаписи із судових засідань доступні й після завершення онлайн-трансляції. Вони зберігаються і їх можна переглянути на згаданому YouTube каналі, а також на офіційному веб-порталі "Судова влада України".

Можливість переглянути записи допомагає проаналізувати засідання, детально відстежити їхній перебіг як представниками органів судової влади, так і сторонами у справі. А засоби масової інформації, громадські активісти та інші зацікавлені у справі мають можливість повторно переглянути деталі, що мінімізує ймовірність викривлення інформації в подальшому.

Слід акцентувати увагу на ще одній особливості транслювання судових засідань онлайн. Якщо трансляцію у справі вже розпочато, то вона, здебільшого, триває постійно. Тобто транслюється кожне судове засідання у справі до завершення її повного розгляду в тому чи іншому суді.